The Waterboys

Saybia

Uriah Heep

Colin Blunstone Band

Band of Friends

CCC inc

Rick Nolov & Friends

THE WATERBOYS

21.00 – 22.30

Videocredit: Luiscmck80s2

The Waterboys werden 30 jaar geleden opgericht door Mike Scott en werden beroemd door hun sterke live optredens en fantastische alternatieve rock albums zoals ‘A Pagan Place’ en ‘This Is The Sea’. De band is doorgegroeid tot één van ’s werelds beste live acts. De grootste hit is ‘The Whole Of The Moon’. Nadat de Ierse violist Steve Wickham de band kwam versterken kwam hun album Fisherman’s Blues uit. Dit album is meer dan een miljoen keer over de toonbank gegaan. Op dit album werd Scott’s originele en ongewone manier van liedjesschrijven gecombineerd met oudere muziek zoals country, trad, blues en gospel, tot een opwindend effect. Het laatste album van The Waterboys ‘An Appointment With Mr Yeats’, werd alom geprezen door critici en publiek.

Gespeeld op Pinkpop: 1986

SAYBIA

19.30- 20.30

Videocredit: emimusic

In 1993 richten 5 jonge Denen de band Saybia op. De band viel op door de unieke dromerige stem van frontman Søren Huss die zulke hoogtes kan halen dat het kippenvel je meteen op de armen staat zodra hij begint te zingen. Toch kreeg de band in Nederland pas veel later naamsbekendheid. Wanneer ze in 2001 een platencontract kregen aangeboden bij een groot platenlabel was ook Europa eindelijk zwaar gecharmeerd van deze pop/rock band. Toen in 2002 het album ‘The Second You Sleep’ uit kwam werd de grote doorbraak dan eindelijk werkelijkheid. Saybia werd binnen de kortste keren vergeleken met bands als Travis en Coldplay. In de jaren opvolgend heeft Saybia de podia van
Lowlands, Pinkpop, Paaspop en Bospop beklommen en een reeks uitverkochte concerten gegeven.

Gespeeld op Pinkpop: 2003, 2005, 2008

URIAH HEEP

18.00 – 19.00

Videocredit: daddynels1

Uriah Heep is genoemd naar de schurk in de roman David Copperfield van Charles Dickens. De band heeft niet alleen meer dan 40 jaar Rock’n Roll geschiedenis overleefd maar hun muziek en teksten hebben zelf ook een grote rol gespeeld in de muziekgeschiedenis. Ze hebben bergen beklommen en onbekende gebieden ontdekt. Niet alleen letterlijk, hoewel ze ook dat hebben gedaan, maar vooral figuurlijk.
Het verhaal van deze band is dan ook niet één van zomaar een rockband. Het is een verhaal van overwinning en drama, succes en mislukking, uitdaging en prestaties en niet te vergeten een dosis humor. Kenmerkend voor Uriah Heep zijn de meerstemmige backing vocals en invloeden van progressieve rock, hardrock, heavy metal, jazz, en soms zelfs country. De band tourt nog steeds over de hele wereld en is als live act nog altijd even spannend als toen ze begonnen.

Gespeeld op Pinkpop: 1976

COLIN BLUNSTONE BAND

16.30 – 17.30

Videocredit: schnugsy

Colin Blunstone start zijn muzikale carrière met de band The Zombies in 1964. Zijn unieke stem en de arrangementen van toetsenist Rod Argent kenmerken hits als: ‘She’s not There’, ‘Tell her No’ en ‘Time of the Season’. Als ze in 1968 besluiten ieder hun eigen weg te gaan, start Blunstone een solocarrière. Aanvankelijk onder het pseudoniem Neil McArthur neemt hij de Zombies-hit ‘She’s Not There’, ‘Don’t Try to Explain’, ‘Without Her’,’ It’s not Easy’ en ‘Never My Love’ opnieuw op.
Blunstone heeft met onder andere Dave Stewart samengewerkt en in de jaren tachtig op diverse albums van Alan Parsons Project gezongen. In 1990 kwamen de oorspronkelijke Zombies-leden weer samen. Blunstone presenteerde in november 2012 een concert met nummers van The Zombies, The Alan Parson’s Project, Dave Stewart en talloze liedjes van eigen hand. Een staalkaart van zijn omvangrijke oeuvre. De gentleman met de herkenbare, soepele stem en een groot bereik, wordt begeleidt door muzikanten die hun sporen elders ruimschoots hebben verdiend. Volgens de pers heeft Collin Blunstone waarschijnlijk de meest typerende popstem van zijn generatie.

Gespeeld op Pinkpop: 1973

BAND OF FRIENDS – A Celebration Of Rory Gallagher

15.00 – 16.00

Videocredit: David Crane

The Band Of Friends met hun onvervalste blues rock is niet alleen een eerbetoon, maar meer een viering van het leven en de muziek van Rory Gallagher. Rory’s muziek bereikte een enorm publiek: van Noorwegen tot Spanje en van Japan tot de VS. Toen de Ierse gitarist en vocalist in 1995 overleed liet hij heel wat achter. 11 albums en de herinnering aan onvergetelijke concerten.
Band Of Friends bestaat uit de voormalige band van Rory Gallagher met de Nederlandse Marcel Scherpenzeel als frontman. Bassist Gerry McAvoy over Scherpenzeel: ‘Niemand komt zo dicht bij Rory in de buurt als Marcel’. De band is heel wat meer dan alleen een ‘tribute act’. De band ademt hetzelfde geluid, energie en het gevoel als dat Rory teweeg bracht. De recensies die de band heeft gekregen over hun shows in Europa zijn op z’n minst te zeggen bejubelend; ‘emotioneel hoogtepunt’, ‘recht uit het hart, ‘zeer indrukwekkend’. De band levert precies datgene wat ze zelf ook gehoopt hadden. Op Pinkpop Classic komt Rory Gallagher weer tot leven.

Gespeeld op Pinkpop: 1974

CCC INC

13.30 – 14.30

Videocredit: Fullscreenfilm

Met CCC INC gaan we terug in de tijd naar het Brabant van de jaren zestig. In 1967 wordt de band opgericht in Amsterdam. Al in 1968 staan ze op Jazz Bilzen (voorloper van Werchter) en in 1969 op Flights to Lowlands Paradise (voorloper van Lowlands). In 1970 haalt de band de pers door een commune te beginnen op het Brabantse platteland en als één van de weinige Nederlandse groepen op te treden op het hoofdpodium van het legendarische popfestival van Kralingen. Daarna volgt ook een optreden op Pinkpop. Bandleden Ernst Jansz en Joost Belinfante behoren waarschijnlijk tot de weinige Nederlandse popmuzikanten die Pinkpop drie keer hebben aangedaan. De band vervult inmiddels al meer dan vijfenveertig jaar een cultrol in de Nederpopgeschiedenis. Concerten van CCC zijn nog altijd een unieke belevenis met spetterende muzikaliteit en onweerstaanbare swing. Je komt ogen en oren te kort.

Gespeeld op Pinkpop: 1971

RICK NOLOV BAND & GUESTS

12.00 – 13.00

Videocredit: Kissedby5frogs

Ze worden wel de ‘godfathers van de Limburgse Ska’ genoemd. De legendarische Heerlense formatie die in 1984 Pinkpop opende en die bekend werd met de aanstekelijke ska-hit ‘White Shoes’, brengt een opzwepende mix van ska, reggae en rock. De zeldzame concerten die de Rick Nolov Band nog geeft zijn steeds weer verrassend en swingen als vanouds. De line-up bestaat nog steeds uit de originele bezetting met Rick Nolov, Stijn Huijts en Hans Keuls, speciaal voor Pinkpop Classic aangevuld met een keur aan ‘all-stars’ als gastmuzikanten. Daarmee zijn we ervan verzekerd dat het optreden tijdens Pinkpop Classic een echte ‘comeback-party’ zal worden!

Gespeeld op Pinkpop: 1984

Het festivalterrein is geopend vanaf 11.00 uur, aanvang programma Pinkpop Classic om 12.00 uur (wijzigingen voorbehouden).

Buro PinkpopBrand BierCoca ColaJack DanielsGigantMegaland Landgraaf
© 2013 Pinkpop Classic